Asociatia Pomiviticola Hilita

A fost infiintata in anul 2009 si isi propune sustinerea proprietarilor de livezi din zona, in vederea imbunatatirii plantatiilor pomiviticole si a soiurilor de pomi fructiferi; intretinerea corespunzatoare a livezilor din punct de vedere al aplicarii tehnologiei de calitate si al realizarii de productii de calitate superioara dar si atragerea de investitori.

Crearea de oportunitati de valorificare a produselor proprii in stare naturala dar si transformate in produse traditionale precum dulceata, compot sau gem, la standarde ridicate, reprezinta un obiectiv prioritar al asociatiei.

Din primavara lui 2010, Asociatia se mandreste cu trei produse atestate si recunoscute ca produse traditionale romanesti - gemul, dulceata si compotul de Hilita.

Asociatia Pomiviticola Hilita a fost infiintata cu sprijinul Organizatiei World Vision Romania, in cadrul unui proiect de dezvoltare economica ce isi propune promovarea investitiei de capital si cresterea nivelului de pregatire a fermierilor romani - doua instrumente menite sa le redea demnitatea si speranta intr-o viata mai buna.

Pe lângă sprijinul World Vision, Asociaţia pomiviticolă Hiliţa a beneficiat şi de consultanţă de specialitate privind modul de organizare în formă asociativă din partea Camerei Agricole Iaşi. Tot Camera Agricolă a organizat şi cursuri de formare pentru pomicultorii membri ai asociaţiei. "De asemenea, i-am sprijinit cu participarea la târguri organizate prin Camera Agricolă Iaşi, am mediatizat activităţile şi produsele acestei asociaţii în mass-media. O formă asociativă aduce anumite avantaje membrilor săi: achiziţiile se pot face prin asociaţie, la preţuri mai mici, informarea membrilor în ceea ce priveşte noutăţile tehnologice sau legislative se face mai rapid, apoi posibilităţile de a valorifica produsele sunt mult mai mari, iar în ce priveşte accesarea fondurilor europene, apartenenţa la o asociaţie creşte considerabil punctajul şi implicit şansele de a deveni eligibil în proiect", a explicat Camelia Apetroaie, consilier superior Componenta Extensie, consultanţă şi promovare forme asociative, Camera Agricolă Iaşi. Aşadar, la Hiliţa totul s-a făcut la nivel profesionist, respectând legislaţia în vigoare şi regulile impuse în astfel de organizaţii.